Upoznavanje s WordPress stranicama
21. veljače, 2024.

Stranice su bitan skup dokumenata od kojih se sastoji svako web sjedište. Ukratko, možemo gledati web sjedište kao kuću, a svaku prostoriju unutar kuće kao web stranicu.

Dakle, sada kada imamo neki okvirni koncept što je web stranica, možemo objasniti zbog čega su stranice u WordPressu toliko bitne. Kao prvo, njih punimo sadržajem, odnosno objavama. Početna stranica, primjerice, je prva stvar koju vide posjetitelji web sjedišta i dobra je praksa da ona sadrži kratki prikaz sjedišta. Sve bitne informacije o našem sjedištu možemo ukratko opisati na početnoj stranici.

Stranice razlikujemo od objava jer su objave dinamičke, što znači da se sadržaj kreira u nekom vremenskom redoslijedu, bilo na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Stranice s druge strane spadaju pod statički dio web sjedišta. Jednom kada ih objavimo, rijetko ćemo se vraćati na promjenu njihova sadržaja. Primjer stranice je stranica “O nama”. Na njoj ćete napisati povijest tvrtke, misiju i viziju, možda ćete navesti djelatnike i općenito napisati čime se bavite. Taj sadržaj ćete rijetko mijenjati, eventualno ako vam se pridruži novi član ili članica tima ili ako promijenite adresu poslovanja i sl. Objava će s druge strane biti vijest o team buildingu ili prikaz proizvoda koji je na akciji.

Prikaz prozora opcije stranica

Prikaz radnog prozor opcije objava s prikazom glavnih komponenti za dodavanje novih stranica i prikazom svih stranica

Radnog prozor opcije stranica s prikazom glavnih komponenti za dodavanje novih stranica i prikazom svih stranica

Da biste kreirali novu stranicu, u izborniku nadzorne ploče potražite opciju “Pages”. Klikom na nju, prikazati će se njen radni prozor. On se sastoji od opcije “Add New Page” kojom dodajete novu objavu (1). Središnji dio radnog prostora opcije “Pages” (2) rezerviran je za prikaz svih stranica koje su objavljene ili u procesu objavljivanja (Draft). Sastoji se od naslova pojedine stranice, autora koji je objavu kreirao, eventualne komentare te datum kreiranja ili konačnog objavljivanja.

U nastavku slijede lekcije kojima ćete se upoznati s uređivanjem ili brisanjem već postojećih stranica, te lekcije o kreiranju novih stranica. Ukoliko ste već pročitali dio s kreiranjem, uređivanjem i brisanjem objava, ovo ćete gledati kao nastavak na te lekcije. Stoga preporučujem da prije nastavka pročitate lekcije kojima se upoznajemo s objavama. Međutim, ukoliko vas zanima samo kreiranje novih stranica, slobodno nastavite dalje.