Što je nadzorna ploča ili Dashboard?
20. veljače, 2024.

Nakon uspješne prijave, otvoriti će se administratorsko sučelje, tzv. “Dashboard” ili nadzorna ploča, no često ću ga u tekstu nazivati engleskom inačicom. Dashboard je mjesto na kojem ćete provoditi najviše vremena unoseći novi sadržaj na vašu stranicu, stoga je vrijeme da se upoznate s tim bitnim dijelom sučelja.

Prikaz administratorskog sučelja s brojevima koji su opisani u tekstu

Administratorsko sučelje WordPressa (Dashboard)

Na vrhu ćete vidjeti dio koji se naziva toolbar (1). Ovdje ćete vidjeti opcije kao što su poveznica vaše stranice, broj komentara, prečica (shortcut) do kreiranja novog posta ili stranice te dio s imenom vašeg korisnika (Howdy, admin).
S lijeve strane nalazi se glavni izbornik s opcijama koje možete koristiti. Ovisno o dogovoru s vašim razvojnim programerom, možete imati omogućene dodatne opcije ili možete imati i limitirane opcije, odnosno samo one koje su vam potrebne za administriranje vašeg web sjedišta. Lanterna IT će uvijek u dogovoru s klijentom prikazati one opcije koje su klijentu od izrazite važnosti, a ostale će limitirati ili u potpunosti deaktivirati.

Središnji dio je rezerviran za radni prozor koji se mijenja s obzirom na odabir određene opcije. Radni dio za određene opcije možete vidjeti u lekcijama tih opcija. U dnu će uvijek stajati footer s informacijama o instaliranoj WordPress verziji koja je bitna vašem razvojnom programeru.

Ovime završavamo uvodni dio WordPress vodiča. Kroz ove lekcije ste saznali kako se prijaviti u WordPress administratorsko sučelje te koje opcije u njemu postoje. Sljedećih nekoliko lekcija biti će vezano uz kreiranje novih objava.

Ukoliko imate pitanja oko prijave u WordPress, slobodno me kontaktirajte putem ovog obrasca ili putem maila info@lit.hr