Objavljivanje WordPress objava (2.dio)
21. veljače, 2024.

U prethodnoj lekciji sam vas proveo kroz prvi, najbitniji dio objavljivanja objava, a sada slijedi nastavak. Kao što sam obećao, u ovoj lekciji ćemo obraditi dijelove postavljanja naslovne fotografije (Featured image), kategorija, oznaka te opciju Publish kojom i objavljujemo objave.

Prikaz prozora za kreiranje nove objave s opcijama navedenim niže u tekstu

Prozor za kreiranje nove objave s opcijama

Opcijom Featured image (4) imate mogućnost pridruživanja naslovne fotografije za objavu. To je vrlo korisna opcija kojom se objave vizualno mogu razlikovati jedna od druge. Klikom na Set featured image otvoriti će se rani prostor multimedije o kojim mogućnostima možete pročitati u lekciji za dodavanje i odabir istaknute fotografije. Takva fotografija se najčešće prikazuje kao naslovna fotografija objave. Biti će prikazana u arhivi objava (novosti, proizvoda, usluga i sl.) te kao fotografija zaglavlja u objavi za koju je odabrana. Naravno, hoćete li ju postavljati ili ne ovisi samo o vama. Lanterna IT predlaže postavljanje privlačne naslovne fotografije kako biste naveli posjetitelje vašeg web sjedišta da otvaraju i čitaju vaš sadržaj te da se dulje zadrže na njemu.

Opcije dodavanja kategorija (5) i oznaka (6) također su opcionalne, ali ih Lanterna IT svakako preporučuje kako bi se vaš sadržaj lakše pratio na web sjedištu. Svaku vašu objavu možete grupirati u određenu kategoriju i(li) oznaku kako bi posjetitelji lakše došli do sadržaja koji ih zanima. Pravilnom kategorizacijom i označavanjem objava mogu se izraditi jednostavni i kompleksni filteri sadržaja koji će vašim posjetiteljima pružiti ugodno iskustvo korištenja vašeg web sjedišta. Lanterna IT će vam pomoći prilikom kreiranja takvih filtera i pretraživanja sadržaja. Bilo da se radi o jednostavnim ili kompleksnim sustavima pretraživanja sadržaja, možete poslati vaš upit već danas putem sljedeće poveznice —> kontaktiraj Lanternu IT

Najbitnija stavka u radnom prozoru pojedine objave je svakako opcija Publish, odnosno Objavi (7). Vaš sadržaj će se automatski spremiti i vaša nova objava će biti vidljiva u radnom prozoru svih objava, ali će sa sobom imati oznaku Draft i neće biti vidljiva krajnjim korisnicima sve dok ne odaberete opciju Publish. Kada bude odabrana, tj. kada se odlučite za objaviti vaš sadržaj, tada će objava biti vidljiva i na vašem sjedištu svim posjetiteljima. U ovom dijelu imate i mogućnost naknadnog objavljivanja odabirom datuma u budućnosti kada želite da objava bude vidljiva. Kako biste to omogućili, odaberite opciju Edit uz Publish immediately da vam se prikaže datum i vrijeme kada želite da objava bude dostupna svim posjetiteljima. Ukoliko ju želite objaviti odmah, onda naravno taj dio ne morate raditi.

Ovom lekcijom smo završili dio s objavama. U nastavku slijede lekcije za dodavanje stranica (Pages), multimedijalnog sadržaja, kategorija i oznaka te lekcije s opcijama za uređivanje profila.

Ukoliko imate pitanja oko dodavanja objava u WordPress, slobodno me kontaktirajte putem ovog obrasca ili putem maila info@lit.hr