Objavljivanje WordPress objava (1.dio)
21. veljače, 2024.

Ono što ćete zasigurno najčešće koristiti u radnom prostoru objava jest opcija Add new post. Njome ćete otvoriti novi radni prostor za unos nove objave. Imajte na umu da ćete tom prostoru pristupiti i putem opcije Edit za pojedinu objavu. Tada će se prostor razlikovati u tome što će prostori za unos (npr. sadržaja) već biti popunjeni.

No, pogledajmo što vas čeka prilikom otvaranja novog, praznog radnog prostora objave.

Prikaz prozora za kreiranje nove objave s opcijama navedenim niže u tekstu

Prozora za kreiranje nove objave s opcijama

Radni prostor unosa nove objave sastoji se od nekoliko elemenata. Predstavimo ih redom. Prvi dio je unos naslova objave (1). Bilo da se radi o svojevrsnoj objavi novosti, vijesti, proizvoda ili usluge, naslov objave je vrlo bitna stavka jer se njime identificira svaka pojedina objava. Osim što će biti vidljiv na stranici s objavama jednom kada ih objavite, naslov igra i vrlo važnu ulogu prilikom pretraživanja vašeg web sjedišta. Kreiranjem naslova kreirate i tzv. slug, odnosno tekst koji vodi do vašeg sadržaja. Npr. ukoliko kreirate objavu naslova “Moj prvi blog”, slug će biti “moj-prvi-blog”. Taj tekst će se dodati u nastavak vaše domene kako bi ga web pretraživači lakše pronašli, a vaši klijenti lakše došli do sadržaja. (npr. https://vasadomena.hr/moj-prvi-blog)

Radno polje koje je bitno kod kreiranja objave je prostor za kreiranje sadržaja (2). Ovdje ćete unositi tekst, video, fotografije i ostali multimedijski sadržaj koji će biti prikazan na vašem sjedištu. Pristup pisanja sadržaja je jednostavan ako ste ikad koristili neki uređivač teksta (text editor), a temelji se na načelu “što vidiš to ćeš i dobiti” (What You See Is What You Get – WYSIWYG). Možete podebljati (bold) tekst, nakositi ga (italic), dodati liste s brojevima ili grafičkim oznakama, rasporediti tekst centralno, s lijeva ili s desna, dodati poveznice i sl. Osim toga, možete unositi podnaslove, paragrafe i ostale opcije za uređivanje teksta odabirom opcija u padajućem izborniku s lijeve strane.

Kako biste u vašu objavu dodali fotografiju, video ili neku drugu vrstu datoteke, koristite opciju Add media (3) pri vrhu prostora za unos sadržaja (2). Mogućnosti dodavanja fotografija, videa i ostalih datoteka pogledajte u lekciji za dodavanje i odabir multimedijalnog sadržaja.

Opcije za Featured Image (4), dodavanje kategorija (5) i oznaka (6) te objavljivanje (7) biti će opisane u sljedećoj lekciji.